Tirsdag 26. april ble spaden satt i «fjellet», og med det ble det markert at bygginga av Klompen Paviljong er i gang. 5. juni skal det hele stå fiks ferdig.
Bygget er en gave fra næringslivet i Namsos til byens befolkning på 170-årsdagen for byens grunnleggelse. Bygget skal eies av kommunen og være åpent for allmennheten, forteller Bjørn Terje Smistad fra prosjektgruppa.
“Vi har planer om videre utvikling”
Bjørn Terje Smistad
Prosjektgruppa
Sponsorer
Ei hytte på Klompen er slett ingen ny ide. Allerede på slutten av 1800-tallet fantes det ei turisthytte på byfjellet. Hytta ble bygd av Namdal turistforening tidlig i 1983. Senere satte avholdsbevegelsen IOGT opp kafe i midten av 30-årene. Begge byggene gikk tapt under krigen. På slutten av 50-tallet var det planlagt ny kafe, men disse planene ble aldri realisert. Når det nå skal bygges et nytt og moderne utsiktspunkt, vil mye av arbeidet skje i dugnadens ånd. Det ble derfor invitert til felles dugnad tirsdag da det første spadetaket skulle tas.
Første spadetak tas av generalsponsorene. De representerer i dag en næringskjede byen opprinnelig ble bygget på; skogeier Statskog SF, sagbruk Moelven Van Severen, byggevare og detaljist Byggmakker, transportør NTS og bank ved Sparebank 1 SMN, forklarer Smistad.
Små og store bidrag
Før dugnaden ble satt i gang forklarte arkitekt Roy Blom litt om hvordan hytta, eller den moderne gapahuken som Blom selv kaller den, vil se ut og hvor den skal ligge. Utsikten over byen og de grunnpilarene som byen er tuftet på, er hovedtanken for plasseringen.
Til nå har over 40 bedrifter stilt seg bak prosjektet med store og små bidrag.
Det brede engasjementet vi hadde håpet på i prosjektet, er blitt en realitet. Vi ønsker alle med, og de som enda ikke har fått gitt sitt bidrag, kan gå inn på nettsidawww.klompen.no eller kontakte oss i prosjektgruppa eller næringsforeninga. Vi har planer for videre utvikling og oppgradering av området, sier Smistad.
Målet med prosjektet er å formidle byens historie, og bygge stolthet og identitet. Namsos er en unik by med unike mennesker. Byen er bygd opp tre ganger og har blant annet en svært spennende industrihistorie, krigshistorie og musikkhistorie, mener Smistad og legger til at fra Klompen kan disse historiene formidles i barnehagen, i skolene, når vi er vertskap for de som besøker byen vår eller når vi bare vil ta den fine spaserturen opp og se på utsikten over «By’n æ bor i».
Tekst og foto: Jonas Olsen, Namdalsavisa